Gezond de lente in: tips van jouw apotheek

In de lente bloeit de natuur op, stijgen de temperaturen en worden de dagen langer. Veel mensen krijgen in deze tijd van het jaar een energieboost en genieten van de frisse buitenlucht. Maar naast al dat moois brengt de lente ook een aantal gezondheidsuitdagingen met zich mee. Denk aan hooikoorts, insectenbeten, schommelende temperaturen en de eerste zonnestralen die verraderlijk sterk kunnen zijn.
Om optimaal te genieten van deze prachtige tijd van het jaar, hebben wij een aantal gezondheidstips voor je verzameld.
Hooikoorts: zo houd je je klachten onder controle
Met de bloeiende bloemen en bomen komt ook de hooikoorts weer om de hoek kijken. Pollen zweven door de lucht en veroorzaken bij veel mensen allergische reacties. Symptomen zoals niezen, een verstopte of juist loopneus, jeukende ogen en benauwdheid kunnen je behoorlijk belemmeren. Gelukkig zijn er manieren om hooikoorts onder controle te houden:
• Blijf op de hoogte van de pollenverwachting
Er zijn verschillende apps en websites die dagelijks aangeven hoeveel pollen er in de lucht zijn. Op dagen met hoge pollenconcentraties kun je je beter voorbereiden.
• Houd ramen en deuren gesloten
Vooral in de ochtend en vroege avond is de pollenconcentratie hoog. Door ramen en deuren dicht te houden, voorkom je dat pollen je huis binnendringen.
• Draag een zonnebril buiten
Dit helpt om te voorkomen dat pollen je ogen irriteren.
• Was je handen, gezicht en kleding regelmatig
Pollen blijven vaak hangen op je huid, haar en kleding. Douchen voor het slapengaan kan helpen om klachten ’s nachts te verminderen.
• Gebruik hooikoortsmedicatie
Antihistaminica in tabletvorm, neussprays en oogdruppels kunnen helpen om de symptomen te verlichten. Vraag bij je lokale apotheek gerust om advies over welke medicatie voor jou geschikt is.
• Pollen irriteren de huid
Door crèmes en zalven zonder toegevoegde ingrediënten te gebruiken, verkoel je de huid zonder de klachten erger te maken. Denk bijvoorbeeld aan cetomacrogolcrème en witte vaseline. Vaseline is overigens ook goed om rond de neusvleugels en ogen te smeren. Daar blijven de pollen aan plakken.
Bescherm jezelf tegen insectenbeten
Met de lente komen ook muggen, teken en andere insecten weer tevoorschijn. Hoewel de meeste beten onschuldig zijn, kunnen sommige insecten ziektes overbrengen of zorgen voor vervelende jeuk en zwellingen. Zo bescherm je jezelf:
• Gebruik een insectenwerend middel
Middelen met DEET of citroeneucalyptus zijn effectief tegen muggen en teken. Breng het aan op blootgestelde huid wanneer je naar buiten gaat.
• Draag bedekkende kleding
Vooral in natuurgebieden is het verstandig om lange mouwen, lange broeken, lange sokken en dichte schoenen te dragen.
• Controleer jezelf op tekenbeten
Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Controleer je huid (en die van kinderen of huisdieren) na een boswandeling en verwijder teken binnen 24 uur met een tekentang.
• Toch gestoken of gebeten?
Verzacht de gezwollen, rode en jeukende plekken met een crème of zalf. Vraag je lokale apotheek welke het meest geschikt is voor jouw klachten.
Heb je een insectenbeet en krijg je last van een hevige zwelling, benauwdheid of griepachtige klachten? Neem dan contact op met je huisarts.
Bescherm je huid tegen de lentezon
Na een lange winter wil je natuurlijk niets liever dan genieten van de eerste warme zonnestralen. Maar pas op: de voorjaarszon is verraderlijk. Omdat je huid nog niet gewend is aan de zon, verbrand je sneller en heb je een grotere kans op andere huidklachten. Dit vergroot het risico op vroegtijdige huidveroudering en huidkanker.
• Smeer je goed in met zonnebrandcrème
Gebruik een SPF van minimaal 30 en breng het ruim aan op je huid, vooral als je veel buiten bent. Vergeet niet om het elke 2 uur opnieuw aan te brengen.
• Bescherm je ogen en gezicht
Draag een zonnebril met UV-bescherming en een hoed of pet om je gezicht te beschermen.
• Blijf goed gehydrateerd
Warmere temperaturen zorgen ervoor dat je sneller vocht verliest. Drink minstens 1,5 tot 2 liter water per dag.
Voorkom voorjaarsvermoeidheid
Sommige mensen voelen zich in de lente juist extra moe. Dit komt door de overgang van donkere winterdagen naar langere, lichtere dagen. Je biologische klok moet zich aanpassen en dat kost energie. Daarnaast kan hooikoorts ook bijdragen aan vermoeidheid. Wat kun je eraan doen?
• Verhoog je vitamine D-gehalte
In de winter maak je weinig tot geen vitamine D aan, maar je gebruikt het wel. Op een gegeven moment ben je door je voorraad heen, wat tot vermoeidheid leidt. Vul je voorraad weer aan door de zon in te gaan. Ook helpt het eten van voeding met veel vitamine D erin, zoals vette vis en zuivel. Daarnaast is het innemen van vitamine D-capsules een snelle manier om je vitamine D-voorraad te verhogen.
• Beweeg in de buitenlucht
Regelmatige lichaamsbeweging in de buitenlucht helpt je energieniveau te verhogen en je stemming te verbeteren.
Gezond de lente in met hulp van jouw apotheek!
De lente is een tijd van groei, energie en nieuwe kansen. Maar om optimaal te genieten, is het belangrijk om goed voor je gezondheid te zorgen. Of je nu last hebt van hooikoorts, een insectenbeet wilt voorkomen of je huid wilt beschermen tegen de zon – wij staan voor je klaar met deskundig advies en de juiste producten.
Heb je vragen of wil je advies over medicijnen en verzorgingsproducten? Kom langs bij je lokale apotheek of neem contact met ons op.